۱۷ آذر ۱۳۸۵، ۱۵:۴۳

کیومرث مرادی در گفتگو با مهر:

"مرگ و شاعر" تجربه تازه زبانی است

"مرگ و شاعر" تجربه تازه زبانی است

نمایش "مرگ و شاعر" برای من تجربه تازه ای در عرصه زبان و شیوه بیانی است و از این منظر پیشنهاد برخورداری از نگاه جدیدی برای تماشاگران است.

کیومرث مرادی، کارگردان نمایش "مرگ و شاعر"، در گفتگو با خبرنگار مهر راجع به ویژگی های اثر تازه خود گفت: "یک گروه تئاتری در هر محصول نمایشی که ارایه می دهد، دو وظیفه برعهده دارد. نخست اینکه، تماشاگر را با تجربه های تازه ای مواجه کند. این تجربه باید در قصه، فرم و اجرای اثر نهفته باشد. دیگر اینکه به عقیده من، سطح ذایقه تماشاگر باید به وسیله هنرمند افزایش پیدا کند."

وی در ادامه راجع به تجربه تازه تماشاگر به لحاظ زبانی توضیح داد: "داستان این نمایش درباره زن شاعری است که تصمیم می گیرد به خانه مرگ برود و او را از بین ببرد. در این کشمکش اتفاق هایی به وجود می آید. ما در این داستان با شخصیتی روبرو هستیم که معنای جهانشمول دارد. چون شاعر در تمامی کشورهای جهان یک تعریف ثابت و مشخص دارد و به خاطر ویژگی حرفه ای، خصوصیات زبانی خاصی را به همراه می آورد. از آنجا که مرگ رودرروی شاعر می ایستد و شخصیتی مجازی است، بیان این دو کارکتر شکل خاصی به خود می گیرد."

این کارگردان درباره شیوه اجرایی اثر یادآور شد: "من و نویسنده نمایش درباره اینکه مرگ چه شکلی می تواند داشته باشد با یکدیگر گفتگو کردیم. به نظر ما زمانی که مرگ بر یک کودک 4 ساله ظاهر می شود، شکل همان کودک را به خود می گیرد. در اینجا چون مرگ شیفته زن می شود از نظر ظاهر به او شبیه می شود. در عین مرگ هم صاحب زبان خاص خود است. شخصیت هایی که از 2 هزار سال بعد هم می آیند به لحاظ شخصیتی زبان خاص خودشان را دارند. به همین خاطر است که تاکید می کنم این نمایش تجربه تازه زبانی است."

مرادی در پاسخ به اینکه نمایش یک اثر سمبولیستی است، اعلام کرد: "این نمایش سمبولسیتی نیست. چون در آثار سمبولیک ما نمادهایی داریم که برای مخاطبان شناخته شده اند و دست اندرکاران نمایش بر اساس همان زبان حرف می زنند. کار ما در قالب مکتب تعریف شده ای ارایه نشده است. قصه خیلی ساده است و سعی می کند نگاه ساده ای داشته باشد. اما به لحاظ نشانه شناسی از تعاریف شناخته شده تبعیت نمی کند. برای نمونه در این نمایش مرگ عاشق می شود یا شاعری که شبیه جنگجویان است با استفاده از ابزار زمینی مثل شمشیر برای کشتن مرگ هجوم می آورد."

وی ادامه داد: "کار ما بر اساس کنش نمایش شکل می گیرد. ما سعی می کنیم تاویل دیگری از نشانه ها ارایه کنیم. در این بین با استفاده از نشانه های قدیمی در تلاش هستیم تا راه ارتباطی بین یک فضای اسطوره ای و شرایط امروز جامعه مدرنیستی به وجود بیاوریم. به این ترتیب که ما مرگ را نماد نیستی و شاعر را به عنوان نشانه هستی در نظر گرفته ایم و ما در این قصه شاهد مبارزه میان هستی و نیستی هستیم. این مساله تعبیری از این همه جنگی است که در سراسر جهان برپا است. این اثر نشانی از مبارزه هستی برای بقا است که می توان آن را از هر زاویه دیدی تاویل کرد."

این کارگردان با تاکید بر این مساله که  توجه زیادی به تصویرسازی قصه نمایش کرده است، توضیح داد: "این نمایشنامه از ابتدا من را مجذوب کرد. یکی از دلایل این شیفتگی به خاطر امکانات تصویری گسترده ای است که اثر در اختیار ما قرار می داد. از سوی دیگر، من تلاش کردم تا حد ممکن از کلام حذف کنم و به تصویرسازی بپردازم."

نمایش "مرگ و شاعر" به کارگردانی کیومرث مرادی از چهارم آذر امسال در تالار قشقایی مجموعه تئاتر شهر بر صحنه رفته است. این نمایش بر اساس متنی از نغمه ثمینی اجرا می شود و پانته آ بهرام، فرهاد قائمیان، محمدرضا حسین زاده و مریم کاتوزی بازیگران نمایش هستند. همچنین پیام فروتن طراحی صحنه و آوا عربشاهی طراحی لباس اثر را بر عهده دارند. این نمایش هر روز جز شنبه ها ساعت 30/19 در تالار قشقایی بر صحنه می رود.

کد خبر 417652

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha